اگر از کاربرانی هستید که مطالب مربوط به سئو و بهینهسازی سایت را دنبال میکنید، قطعاً این جمله را شنیدهاید که «افزایش مدتزمان حضور کاربر در سایت، تأثیر مثبتی بر سئو دارد». در این مقاله قصد دارم علاوه بر آشنایی با فاکتوری به نام Dwell Time و تأثیر آن بر سئو سایت، در مورد باورهای نادرستی که در این زمینه وجود دارد توضیحاتی ارائه کنم.
Dwell Time چیست؟
معنای لغوی Dwell Time، «زمان ماندگاری» است اما در سئو دارای معنای دقیقتری است:
به مدتزمانی که کاربر پس از جستجوی کلمه کلیدی مشخصی وارد وبسایت شده و پسازآن، دوباره برای جستجوی همان کلمه کلیدی به موتور جستجو بازمیگردد Dwell Time گفته میشود.
اجازه دهید با یک مثال، موضوع را کمی واضحتر بیان کنم. تصور کنید شما با جستجوی کلمه کلیدی «سئو» وارد وبسایت راستانا شدهاید. درصورتیکه چند ثانیه پس از ورود به راستانا، دوباره به گوگل برگشته و وارد وبسایت دیگری شوید، این سیگنال را به گوگل ارسال میکنید که «این وبسایت از کیفیت لازم برخوردار نبوده است و ترجیح میدهم برای رسیدن به پاسخ، به وبسایت دیگری مراجعه کنم». قطعاً این اتفاق، یک امتیاز منفی برای ما خواهد بود زیرا کاربر با ورود به وبسایتمان به نتیجۀ مطلوبی نرسیده و پس از بازگشت به گوگل از وبسایت دیگری دیدن کرده است.
هرچه Dwell Time کمتر باشد، نشاندهندۀ عدم استقبال کاربر از وبسایت موردنظر است و طبیعتاً گوگل ترجیح میدهد وبسایتهایی را در رتبههای اول نمایش دهد که برای کاربران مفیدتر هستند. البته لازم به ذکر است که گوگل هیچگاه تأثیر Dwell Time بر سئو را تأیید یا رد نکرده است. ازآنجاییکه فاکتور Dwell Time توسط وبسایت Moz.com ارائه شده است، عدهای از متخصصان سئو معتقدند که این فاکتور در رتبهبندی بیتأثیر است و در مقابل عدهای نیز معتقدند که Dwell Time تأثیر بسیار زیادی در سئو دارد.
من معتقدم Dwell Time در سئو تأثیرگذار است.
آیا مدتزمان حضور کاربر در وبسایت اهمیت دارد؟
مطابق تعریفی که از Dwell Time ارائه کردیم، مدتزمان حضور کاربر در وبسایت تنها در صورتی اهمیت دارد که کاربر از طریق موتور جستجو وارد وبسایت شده باشد. در غیر این صورت امکان تشخیص مدتزمان حضور کاربر در سایت برای موتورهای جستجو وجود ندارد؛ زیرا موتورهای جستجو تنها از طریق مدتزمان بین جستجو و ورود کاربر به سایت تا مراجعه مجدد کاربر به موتور جستجو و ورود به وبسایت دیگر میتوانند مدتزمان حضور کاربر در سایت را محاسبه کنند.
چند باور نادرست در مورد مدتزمان حضور کاربر در سایت
بسیاری از کاربران تصور میکنند که در حالت عادی اگر کاربری با تایپ آدرس وارد سایت شده و مدتزمان زیادی را در سایت سپری کند تأثیر مثبت و در غیر صورت تأثیر منفی بر سئو سایت خواهد داشت درحالیکه این فرضیه کاملاً نادرست است. موتورهای جستجو هیچ ابزاری در اختیار ندارند تا بتوانند مدتزمان حضور تمامی کاربران وبسایتتان را محاسبه کنند. این امکان فقط در ابزارهای آمارگیر مانند گوگل آنالیتیکس، الکسا و… وجود دارد که هرکدام با سازوکار مخصوص به خود میتوانند مدتزمان حضور کاربر در سایت (Daily Time on Site)، میزان بازدید کاربر از صفحات مختلف سایت (Daily Pageviews per Visitor)، نرخ پرش یا خروج کاربر از سایت بدون مشاهدۀ صفحات دیگر (Bounce Rate) و… را محاسبه کنند.
بهعنوانمثال، گوگل آنالیتیکس از طریق کد جاوا اسکریپتی که در قالب وبسایتتان قرار میدهید و الکسا از طریق تولباری که کاربران بر روی مرورگر خود نصب میکنند میتواند این پارامترها را محاسبه کند. ازآنجاییکه الکسا هیچ تأثیری بر سئو سایت ندارد، نیازی نیست نگران آمار و ارقام ارائهشده از سوی الکسا باشید؛ زیرا آمار الکسا تنها از طریق تولبار کاربران به دست میآید و قابل استناد نیست. ضمن اینکه هیچکدام از موتورهای جستجو از آمار الکسا برای رتبهبندی نتایج استفاده نمیکنند.
بسیاری از کاربران تصور میکنند به دلیل اینکه گوگل مالک آنالیتیکس است، از آمار بهدستآمده در آنالیتیکس، در رتبهبندی نتایج استفاده میکند اما گوگل بهصراحت اعلام کرده است که از آمارهای آنالیتیکس هیچ استفادهای در رتبهبندی نتایج نمیکند.
هنوز اختلافنظرهای بسیاری در مورد مدتزمان حضور کاربر در سایت و تأثیر یا عدم تأثیر آن بر سئو وجود دارد. لطفاً تجربههای خود را در این مورد با ما و سایر کاربران راستانا به اشتراک بگذارید.
سلام و وقت بخیر …
مرسی از مقاله خوبی که تهیه کردید …
به نظر شخصی من dwell time این روزها پارامتر خیلی مهمی تو سئو نیست.
البته موندن کاربر تو سایت خیلی خوبه اما اگه بانس ریت رو پایین نگه داریم به نظرم نتیجه خیلی بهتری میگیریم. کنار مباحثی مثل time on page و dwell time ، بانس ریت خیلی جدی تره …
خیلی مفید بود جناب اردیبهشت
سلام و عرض ادب
سپاس از توجه شما